Kağıt Fotoğrafların Koruma Yöntemleri
Doğru koşullarda saklanmayan kağıt fotoğraflar zamanla yıpranır, küflenir, renk değişiklikleri veya resimlerde soyulmalar olabilmektedir. Bu etkenlerden korumak için fotoğrafların saklama koşullarına dikkat etmek gerekmektedir. Biz sizler için fotoğraflarınızı dijitale aktarırken, fotoğrafların doğru koşullarda saklanmamasından ötürü yıpranmış fotoğrafları bir dizi işlemden geçirilerek dijital taramasını yapıyoruz. Orijinal görüntü bozmadan fiziki resimlerin yıkanması, temizlenmesi gibi işlemlerin dışında, fotoğraflarda çeşitli programları kullanarak restorasyonunu yapıyoruz. Fazla yıpranmış resimlerde ise negatif filmlerin taraması yaptırarak da anılarınıza sahip çıkabilirsiniz.
Sadece analog resimleri değil, fiziki her türlü dokümanı korumak için ısı, nem gibi saklama koşullarına da dikkat edilmesi gerekmektedir. Örneğin firmamızın saklama tesisinde depo içerisinde elektrik kullanımı belirli bölgelerde kullanılmaktadır. Elektriksel arızalara karşı önlem olarak depo içerisinde ışıklandırma kullanılmamaktadır. Isı seviyesi 12-15 derecede tutularak, standart evrak saklama koşulları oluşturulmuştur. Arşivler kutular içerisinde yer alsa da nem seviyesi de düşük tutulmaktadır.
Bu bilgileri göz önünde bulundurarak kağıt fotoğrafların saklanmasında da ısı, nem ve bükülmelere karşı korunaklı kaplarda saklanması doğru koruma sağlayacaktır. Fotoğrafların bükülüp kırışmaması veya yapışmaması için resimlerin üst üste saklanmaması gerekmektedir. Bunun için sert bükülmeyen kalıplar ve yapışmayı engellemek için resimlerin aralarına kağıt kullanabilirsiniz. Fotoğraf albümü seçerken de sert sayfaları olan albümler seçebilirsiniz. Ancak bu albümlerinde saklarken yüksek ısı ve nemden uzak, karanlık bir bölgede saklayabilirsiniz. Saklayacağınız dolap veya ortamı, steril hale getirilmesi gerekmektedir. Nem alıcı tabletler kullanarak rutubet oluşmasını engelleyebilirsiniz. Fotoğrafları belirli periyotlarda bulunduğu ortamdan çıkartarak havalandırmak doğru olacaktır.
Dijital Fotoğraflar Nasıl Saklanmalı?
Kağıt fotoğrafları dijitalleştirerek veya dijital fotoğrafların kağıt baskısını alarak da yedekleme yapabilirsiniz.
Günümüzde çekilen fotoğrafların büyük çoğunluğu cep telefonları ile çekilmektedir. Cep telefonlarının disk boyutunun da git gide daha yükselmesi, yedekleme sürecimizi uzatmaktadır. Yedekleme sürecini olabildiğince kısa tutmamız en önemli husus olarak sayabiliriz. Anlık olarak kötü senaryolar aklımıza gelmese de telefondaki bozulma veya yanlış yapılan işlemler ile resimlerin silinmesi veya ulaşılamaması oldukça can sıkıcı olabilmektedir. Bu sebeple verilerinizi belirli periyotlarla yedeklemeniz doğru olacaktır.
Resimleri yedeklemek için bir kaç yöntemden faydalanabilirsiniz. Bunlardan bir tanesi dvd’lere yazdırmak olabilir. Bu yöntem 2000’li yıllardan beri kullanılmaktadır. Bu yöntemde dvd disklerinizi fiziki olarak koruma dışında başka bir yöntem kullanmanız gerekmiyor.
Dijital fotoğraflarınızı saklamak için bir diğer yöntem ise bilgisayar disklerine, usb belleklere veya harici disklere yedeklenmesidir. Bu yöntemde ise diskin bozulması, diskin kaybedilmesi veya virüs bulaşması gibi handikapları bulunmaktadır. Disk üzerinde daha büyük ölçekli verilerin olmasından dolayı bu verilere ulaşamamanız da büyük hayal kırıklığı yaratabilmektedir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda veri kurtarma seçeneğini değerlendirmeniz gerekebilir. Ancak bu seçenekte de verilerin tamamı kurtarılamayabilir. Sorunlu olan diski bilgisayarınız görüyorsa veya verilerinizi yanlışlıkla sildiyseyniz “EaseUS Data Recovery” programını kullanabilirsiniz. Bu programla disk üzerinde tarama yaparak silinen verilerinizi kolaylıkla geri getirebilirsiniz.
Fotoğraflarınızı koruma ve saklama yöntemlerinden bir diğeri de verilerin bulut sunucularında da saklanmasıdır. Apple icloud, Google drive veya Dropbox kullanarak verilerinizi yedekleyebilirsiniz. Bulut hizmetlerini telefonunuza senkronize ederek, yedekleme zamanlaması yaparak, resimlerinizi siz uğraşmadan yedeğini almasını sağlayabilirsiniz.